Nieuws

rookkringen vulkaan Etna
Vulkaan Etna spuwt sinds afgelopen week zeldzame rookkringen de lucht in. Wat is de wetenschappelijke verklaring voor dit natuurfenomeen? Gecondenseerde gassen Ondanks de naam, bestaan de kringen niet uit rook maar uit gecondenseerde gassen zoals waterdamp. Het gas dat vrij komt uit het magma wordt door de krater of een andere uitgang uitgestoten. Volgens een vulkanoloog kunnen alleen sommige vulkanen op bepaalde tijdstippen de kringen vormen. Tot zeker 2013 hadden wetenschappers geen goede verklaring voor het natuurfenomeen. 
Pollen
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door allergische reacties op pollen van grassen, bomen en onkruiden. In Nederland zijn veel mensen getroffen door deze allergie, die vooral in het voorjaar en de zomer optreedt. Het weer speelt een belangrijke rol bij het verergeren van hooikoortssymptomen, waarbij bepaalde weersomstandigheden de pollenconcentratie in de lucht verhogen en de symptomen verergeren. Hoe dat precies zit? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Weerfoto

Pilotengat

Pilotengat

3 juli 2023, Sabien Bosman, Den Burg – Texel

Maandag 3 juli rond 16.30 uur, paal 9 Texel. Eerst werd het steeds bewolkter met een soort witte dunne kleine wolkjes. Opeens verscheen er een Zeppelin-achtige wolk en daarna een gat in de lucht. In dat gat zag ik ook een stukje ‘regenboog’, maar dat is op de foto niet te zien. Mooi fenomeen!

Bijzonder weer

pixfactory
Weerfotografie kun je met iedere camera doen, maar het vraagt wel om een flinke dosis kennis van het weer, discipline en doorzettingsvermogen, een gezonde dosis lef en nieuwsgierigheid. Weatherscapes – Handboek voor spectaculaire weerfotografie informeert en inspireert jou om ook met onweer, woeste wolkenluchten, mist en sneeuw aan de gang te gaan. Gijs de Reijke jaagt in heel Europa op ‘zwaar weer’. Hij weet dan ook als geen ander wat er komt kijken bij een geslaagde weerfoto.

Overzicht

Regenachtig
Heeft u last van water in uw kruipruimte? Dit veelvoorkomende probleem kan leiden tot een reeks vervelende situaties, zoals schimmelgroei, structurele schade en een ongezond binnenklimaat.

Weerspreuk

Cosmas en Damiaan steken de kaarsjes aan
Sommige weerspreuken komen vaak uit, andere bijna nooit of alleen bij toeval. Het Weer Magazine houdt de zin en onzin van weerspreuken tegen het licht.

Meest recente artikel

Tornado
Tornado's zijn een van de meest krachtige en verwoestende natuurverschijnselen op aarde. Met hun draaiende kolommen van lucht en wolken kunnen ze enorme schade aanrichten aan gebouwen, gewassen en infrastructuur. Maar hoe ontstaan tornado's eigenlijk en waar komen ze het meest voor?